Meer dan vierhonderd miljoen jaar geleden werd onze planeet in korte tijd geraakt door meer dan honderd meteorieten die een doorsnee hadden van ongeveer één kilometer, zo hebben onderzoekers van twee universiteiten in de Zweedse steden Kopenhagen en Lund ontdekt. Dat blijkt uit onderzoek naar verschillende meteorieten, fossielen en het materiaal in Lockne krater, welke tevens lieten zien dat de catastrofale inslagen een explosie van leven op aarde teweeg brachten.
De reeks van inslagen vond plaats in het geologische tijdvak Ordovicium, tussen 440 en 490 miljoen jaar geleden. Het leven op aarde van toen is niet te vergelijken met de levensvormen die we nu kennen, maar de gedierten leefden wel zowel op het land als in de zee. Volgens de wetenschappers vond er ruim 470 miljoen jaar geleden een uitbarsting plaats, waarbij honderden ruimterotsen de kant van de aarde op gestuurd werden. In de miljoenen jaren die volgden sloegen de meteorieten in en werd het zonlicht geblokkeerd door een grote wolk van stof. Planten stierven en de van hen afhankelijke organismen overleefden niet.
Opmerkelijke genoeg bleven verschillende dieren in leven en evolueerden zij na deze periode in nieuwe en interessante levensvormen. "Je kunt zeggen dat de biologische evolutie een grote stimulans kreeg binnen een relatief kort tijdsbestek," zei Dave Harper van de Universiteit van Kopenhagen. "De vele inslagen die plaats hebben gevonden in het verleden hadden samen met vulkaanuitbarstingen en grote bosbranden een vernietigd effect op al het leven, maar uit hun as stond een rijkere fauna op dan ooit bestond op onze planeet."
Bron: Nature Geoscience
zaterdag 15 maart 2008
MEER dan honderd meteorieten brachten explosie van leven teweeg
Gepost door Rinus H
Labels: Ruimte, Wetenschap
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten