De Stichting Milli Görüs die deelnam bij de bouw van de Westermoskee in Amsterdam zal onderzocht worden op extremistische invloeden. Dat stelde minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA) donderdag in overleg met de Tweede Kamer. Daar werd gesproken over de bouw van de nieuwe Turkse moskee in stadsdeel De Baarsjes. De bouw ligt sinds eind vorig jaar stil. Eerder in het overleg stelde Vogelaar dat uit AIVD-rapporten was gebleken dat Milli Görüs geen extremistische organisatie was.
Februari vorig jaar werd het startschot gegeven voor de bouw van de Westermoskee door toenmalig minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA). Donner sprak van de 'mooiste moskee van Nederland'. Binnen een jaar werd de bouw stilgelegd door een gebrek aan vertrouwen tussen Milli Görüs en de betrokken woningbouwcorporatie Het Oosten. Oorzaak is onder meer de vermeende betrokkenheid van Milli Görüs bij illegale effectenhandel. Ook de bijdrage van de gemeente van twee miljoen euro riep enorm veel vragen op.
De PVV wilde van minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) weten of er sprake was geweest van zwendel vanwege de bijdrage van de gemeente. Hirsch Ballin ontkende dat terwijl de PvdA in Amsterdam hele vuile handen heeft. "Ik heb geen aanknopingspunt voor zwendel. Terugbetaling vindt plaats door middel van het erfpachtcanon. Het is op zichzelf geen ongebruikelijke werkwijze om projecten op deze wijze te financieren".
Diverse Kamerleden vroegen naar de verklaring die was opgenomen in de bouwovereenkomst die alle deelnemers aan het bouwproject moesten ondertekenen. In die verklaring staat dat partijen de grondslagen van de Nederlandse cultuur erkennen. Was dat geen inbreuk op de scheiding tussen kerk en staat en een uitspraak voor een liberale koers van de islam, wilde de Kamer weten. Hirsch Ballin stelde in de verklaring geen theologische bepaling te zien.
Ook minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) was tijdens het overleg aanwezig. Zij trad met name op als baas van de Veiligheidsdienst AIVD. Zij stelde dat, net als Vogelaar, Milli Görüs 'vooralsnog geen radicale extremistische beweging is'. "Ze zijn wel conservatief-orthodox", aldus Ter Horst. In het buitenland denkt men daar heel anders over
vrijdag 2 november 2007
Rol Milli Görüs in Westermoskee onderzocht
Gepost door Rinus H
Labels: Binnenland
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten