Citaat van de dag

"Mensen die in het leven omhoog willen klimmen, moeten vooral goed kunnen kruipen."

- Cees Buddingh Nederlands letterkundige 1918-1985

dinsdag 30 oktober 2007

Shuttle missie wordt met een dag verlengd

NASA heeft besloten shuttle missie STS-120 met een dag te verlengen, zodat het probleem met de draaibare zonnepanelen van ISS beter onderzocht kan worden. Astronaut Dan Tani vond gisteren bij een inspectie die tijdens een ruimtewandeling uitgevoerd werd metaalvijzel bij het roterende koppelstuk van de zonnepanelen aan stuurboord (S3 en S4).

NASA besloot de ruimtewandeling EVA-2 van STS-120 uit te breiden met een inspectie van een roterende koppelstuk (de zogenaamde Solar Alpha Rotary Joint), nadat men opmerkte dat er sprake was van een verhoogd amperage in de motor die de zonnepanelen aandrijft. Bij nadere inspectie merkte astronaut Dan Tani op dat er heel duidelijk metaalvijzel zichtbaar was. Hij nam daarop monsters, die op aarde onderzocht zullen worden.

De roterende koppelstukken van de zonnepanelen van ISS zorgen ervoor dat deze met de zon mee kunnen draaien, waardoor het zonlicht optimaal opgevangen kan worden en omgezet in electriciteit. Deze electriciteit gaat men hard nodig hebben als straks de Europese en Japanse modules zijn aangekoppeld. De Europese module Columbus wordt volgens planning op 6 december gelanceerd door Atlantis op missie STS-122. Twee Japanse modules worden in de eerste helft van 2008 gelanceerd op missies STS-123 en STS-124.

Het is waarschijnlijk dat het roterende koppelstuk aan stuurboord op een volgende ruimtewandeling nog eens onderzocht zal worden en ook zal men aan bakboord willen kijken hoe de situatie daar is.

Op het programma vandaag stond overigens op het programma om de P6 truss te overhandigen van de robotarm van ISS aan de robotarm van Discovery. Dit geeft de robotarm van ISS de gelegenheid om over te stappen op een karretje, waarmee het bij het uiteinde van de truss-struktuur van ISS kan komen. Daar wordt de P6 truss dan bevestigd.

Bron: nasaspaceflight.com en spaceflightnow.com

Geen opmerkingen: