Bij het joodse seminarie in Jeruzalem waar donderdagavond een Palestijn acht leerlingen doodschoot alvorens zelf te worden doodgeschoten, hebben zich vrijdag duizenden Israëliërs verzameld om de slachtoffers te begraven. Na het bloedbad klonk in Israël de roep om wraak, terwijl Palestijnen in de Gazastrook de straat op gingen om de aanslag te vieren.
Het was de eerste grote aanslag in Jeruzalem sinds vier jaar. De dader kwam uit Oost-Jeruzalem, waar Palestijnse bewoners over Israëlische identiteitskaarten beschikken waardoor ze zich in tegenstelling tot Palestijnen uit Gaza of de Westoever vrijelijk in Israël kunnen bewegen. Volgens buurtbewoners ging het om de 20-jarige Alaa Abu Dheim, die als chauffeur bij de jeshiva werkte. Hij was vier maanden geleden door de autoriteiten opgepakt en na twee maanden weer vrijgelaten. Zijn familie zette vrijdag een tent op om rouwbezoek te ontvangen en hing aan het huis Hamas-vlaggen op.
Mahmoud Abbas, de gematigde Palestijnse leider met wie Israël vredesonderhandelingen voert, veroordeelde de aanslag. Maar sommige Israëlische parlementsleden riepen op om de nog niet eens op gang gekomen besprekingen af te breken en met alle mogelijke middelen het terrorisme te bestrijden. "Later, als we iemand hebben om mee te praten, kunnen we onderhandelen", zei David Rotem van de havikenpartij Yisrael Beiteinu. Anderen, zoals Yossi Beilin, noemden het 'een taak van verantwoordelijk leiderschap om op ogenblikken als deze te tonen dat althans wij in Israël alles doen om niet in deze cyclus te worden meegetrokken'.
'Boosaardige aanval'
De Israëlische regering zei dat het Palestijnse bestuur aanslagen niet alleen moet veroordelen, maar ook stappen moet nemen tegen extremisten. De Amerikaanse president George Bush zei dat de 'barbaarse en boosaardige' aanval door elk land veroordeeld moet worden. Minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice zei eerder in Brussel dat de aanval 'een terreurdaad en een perversiteit' was. Ook zij sprak van een barbaarse daad, die door niets te rechtvaardigen is. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de aanslag niet veroordeeld. Libië wist een dergelijke veroordeling, die unanimiteit vereist, tegen te houden. Libië wilde alleen akkoord gaan als ook de recente Israëlische legeracties in de Gazastrook werden veroordeeld. Bij die acties vielen meer dan 120 doden, onder wie veel burgers.
Hamas-militanten, die de afgelopen week in de Gazastrook slag leverden met het Israëlische leger, prezen de aanslag, zonder daarvoor de verantwoordelijkheid op te eisen. "Wij zegenen de operatie. Zij zal niet de laatste zijn", zei Hamas in een verklaring die via SMS werd verspreid.
Dader
De dader liep volgens de politie via de hoofdingang de joodse school binnen en begaf zich naar de bibliotheek, waar zo'n tachtig studenten bijeen waren. Hij had een machinepistool en een gewoon pistool bij zich, die hij allebei gebruikte. De politie vond minstens zes leeggeschoten patroonhouders. Bij de aanslag raakten negen mensen gewond, van wie er drie slecht aan toe waren. Uiteindelijk werd de dader doodgeschoten door een ex-student, een legerofficier die in de buurt woont, zei het hoofd van de school van het seminarie, David Simchon.
Een van de doden was 26 jaar, de anderen waren tussen de 15 en 19. Het seminarie is de jeshiva Mercaz Harav, een prestigieus studiecentrum dat verbonden is met de leiding van de kolonistenbeweging op de Westoever die in onmin leeft met de regering, omdat die gebieden in de Westoever wil afstaan aan de Palestijnen. Seminarieleider Yaakov Shapira zei dat iedereen er nu van doordrongen moet raken 'dat er een externe strijd woedt, maar ook een interne, en dat de tijd gekomen is voor een goed, sterker en meer gelovig leiderschap'.
Video: Bloedbad in Jeruzalem
vrijdag 7 maart 2008
Slachtoffers aanslag Jeruzalem worden begraven
Gepost door Rinus H
Labels: Buitenlands nieuws
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten