Bijna een kwart van de Turken in Rotterdam en eenvijfde van de Marokkanen trouwt met iemand uit zijn eigen familie. Daardoor is het risico op kinderen met een aangeboren afwijking veel groter.
Dat blijkt uit verschillende studies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het RIVM onderzoekt onder meer de achtergrond van de huwelijken onder Turken en Marokkanen in Rotterdam in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, bevestigt RIVM-woordvoerder Marlies Verheij tegen elsevier.nl. Het ministerie wil weten waarom het sterftecijfer onder allochtone kinderen veel hoger is.
Mentale afwijkingen
Van de 653 Turkse ouders die meewerken aan het onderzoek, blijkt 24 procent familie van elkaar te zijn. En 22 procent van de 474 deelnemende Marokkaanse ouders is ook verwant.
Wat het effect daarvan is op de gezondheid van hun kinderen is nu nog niet bekend, maar het RIVM wijst er op dat kinderen van bloedverwanten een veel grotere kans hebben op genetische afwijkingen. Die kunnen onder meer leiden tot mentale afwijkingen en tot erfelijke bloedarmoede.
Risicofactor
Kinderen uit consanguïne (bloedverwante) relaties hebben een extra kans van 1-2 procent op een aangeboren aandoening, zo schrijft het RIVM. Bovendien worden veel aandoeningen - die volgens het instituut een grote impact kunnen hebben - pas na het eerste levensjaar ontdekt.
Het RIVM schrijft daarom dat het 'familiehuwelijk' - meestal huwelijken tussen neef en nicht - een 'ernstige risicofactor' is, en dat allochtonen beter moeten worden voorgelicht: velen zouden niet op de hoogte zijn over de gezondheidsrisico's.
'Idealiter zou ieder aanstaand ouderpaar, bij voorkeur voor een zwangerschap, zich moeten kunnen laten informeren over een eventueel verhoogde kans op een kind met een aangeboren aandoening en over mogelijkheden voor preventie,' adviseert het RIVM.
dinsdag 11 maart 2008
Elsevier :Kwart Rotterdamse Turken trouwt met familielid
Gepost door Rinus H
Labels: Binnenland
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten