SP-voorzitter Jan Marijnissen heeft op het partijcongres in Rotterdam fel uitgehaald naar de media. Vooral over de kwestie Yildirim zouden er veel onjuistheden zijn geschreven.
Volgens Marijnissen is verkeerde berichtgeving in de media de oorzaak van de ontevredenheid onder de leden. Wat de journalisten allemaal precies verkeerd hebben opgeschreven zei hij niet. 'Daar is geen beginnen aan'.
Partijcongres
Ruim duizend SP'ers zijn in Rotterdam bij elkaar gekomen voor het vijftiende jaarlijkse partijcongres. De leden zullen een nieuwe voorzitter en veertien nieuwe bestuursleden kiezen. Voor dat voorzitterschap is er echter maar een kandidaat: Jan Marijnissen. Er wordt dan ook vanuit gegaan dat hij wederom wordt herkozen.
Niet iedereen is het ermee eens dat Marijnissen zowel partijvoorzitter als fractievoorzitter is. Later op de middag zullen de leden dan ook stemmen over een amendement dat de combinatie van deze functies ter discussie stelt.
Gebrek aan democratie
In de aanloop naar het congres bleek uit een onderzoek van TNS Nipo dat een aantal SP-leden het geringe democratische gehalte van de partij aan de kaak wil stellen.
Ruim eenderde van de leden, 36 procent, vindt dat SP-leider Jan Marijnissen te veel macht heeft. Maar velen hebben het gevoel zich er niet over te kunnen beklagen zonder in de problemen te komen.
Marijnissen zelf ziet echter geen enkel probleem. Volgens hem is de SP al de meest democratische partij. De leden hebben alle macht, iedereen is permanent afzetbaar, zei hij in de pauze.
Tijdens de discussie uitten ook veel leden kritiek op de boude afwijzing van voorstellen van afdelingen over de partijreglementen. Het congresbestuur wees 95 procent van de 277 moties en amendementen af met een minieme toelichting.
Salarisafdracht
Marijnissen wond zich ook erg op over het voornemen van minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) om de afdracht van vergoedingen van volksvertegenwoordigers aan de partijkas te bemoeilijken. Hij noemde haar 'een PvdA-minister die denkt machtsmisbruik te kunnen plegen en een succesvolle concurrent een spaak tussen de wielen te steken'.
Op dit moment worden de salarissen van SP-politici rechtstreeks gestort op de rekening van de partij. Voor een Tweede Kamerlid is dat ongeveer 6000 euro netto. De Kamerleden krijgen van dat bedrag zelf een salaris van ongeveer 2300 euro overgemaakt.
De kwestie Yildirim
Düzgün Yildirim werd begin september uit de SP gezet nadat hij weigerde zijn senaatszetel op te geven die hij door voorkeursstemmen had bemachtigd. Veel leden waren verbolgen over het optreden van de partijleiding in deze kwestie en over de censuur van een kritisch artikel in partijblad Tribune daarover.
Woensdag werd ook het Gelderse Statenlid Toine van Bergen uit de SP gezet. Van Bergen denkt zelf dat de partij hem ‘monddood’ wilde maken omdat hij kritisch was en riep om democratisering binnen de partij.
Door Anna Dijkman
zaterdag 24 november 2007
Marijnissen hekelt de media op SP-congres
Gepost door Rinus H
Labels: Politiek
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten