In heel Europa wordt zaterdagnacht de klok een uur teruggezet. De wintertijd gaat om 03.00 uur in. Door de wintertijd is het in de ochtend een uur eerder licht en 's avonds een uur eerder donker. In maart gaat de zomertijd weer in.
Eerder deze week werd bekend dat de zomertijd een groter effect heeft op onze biologische klok dan werd gedacht. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Ludwig-Maximilians-Universität München pleitten voor afschaffing van de zomertijd. Volgens de onderzoekers wordt het slaappatroon ernstig verstoord tijdens de zomertijd.
Het idee om de klok 's zomers een uur naar voren te zetten werd in 1907 geopperd door de Brit William Willett. Aanvankelijk viel hem voornamelijk hoon ten deel, maar later namen veel landen het idee over omdat het economische voordelen oplevert. Voor de mensen onder ons met een telescoop is de wintertijd ook welkom, want hoe eerder het donker is hoe beter.
In 1977 voerde Nederland het onderscheid in tussen zomer- en wintertijd. Tot het begin van de 20e eeuw had vrijwel elke plaats in Nederland zijn eigen tijd, omdat voor de tijdbepaling werd uitgegaan van de hoogste stand van de zon. Die bereikt in het oosten van ons land eerder de hoogste stand dan in het westen.
Dankzij de zomertijd wordt energie bespaard, bijvoorbeeld omdat verlichting pas later op de avond aangedaan hoeft te worden. Boeren kunnen langer doorwerken zonder kunstlicht en, ook niet onbelangrijk: op zwoele zomeravonden blijft het langer warm. Energiebedrijven schatten dat door de zomertijd zo'n 0,3 procent aan energie wordt bespaard
zondag 28 oktober 2007
Europa keert terug naar de wintertijd
Gepost door Rinus H
Labels: Binnenland
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten