Citaat van de dag

"Mensen die in het leven omhoog willen klimmen, moeten vooral goed kunnen kruipen."

- Cees Buddingh Nederlands letterkundige 1918-1985

zondag 21 oktober 2007

ESA maakt kandidaatmissies bekend

Willen we meer weten over Europa's mysterieuze zee en Titans evolutie of kunnen we beter onderzoek gaan doen naar het oppervlak van naderende asteroïden en de donkere materie en energie in het heelal? Deze en afgelopen middag heeft een committee van de European Space Agency (ESA) de kandidaatmissies bekendgemaakt op het Space Science Advisory Committee (SSAC) die mogelijk tussen 2015 en 2025 gaan plaatsvinden. Een oproep van de Europese ruimtevaartorganisatie voor wetenschappelijke thema's leidde tot een bijzonder rijke verscheidenheid aan voorgestelde bestemmingen.

De kandidaten:

- Laplace: Deze missie, die tot stand zal worden gebracht door de samenwerking van de ESA en de NASA, zal bestaan uit drie verschillende ruimtesondes die Jupiters maan Europa gaan bestuderen. Wetenschappers hopen met deze missie erachter te komen of er een warme oceaan aanwezig is op de ijsmaan en of er levensvormen aanwezig kunnen zijn op de maan. Later zou een andere ruimtesonde het ijs kunnen gaan doorbreken. Europa is niet de enige Joviaanse maan die mogelijk onderzocht gaat worden, ook Callisto, Io en Ganymedes worden niet vergeten.

- Tandem: Wanneer deze missie doorgang vindt gaan er verschillende sondes mee met een moederschip die de ruimtevaartuigen zal laten landen op Saturnus' manen Titan en Enceladus. Het doel van deze missie is om te achterhalen hoe deze geologisch actieve manen precies zijn ontstaan, hoe het inwendige van de manen eruit ziet en of er leven aanwezig kan zijn op Titan en Enceladus. Ook deze missie zal tot stand gaan komen in samenwerking met de NASA.

- Cross-scale: Een project dat bestaat uit twaalf verschillende ruimtesondes die in een baan om de aarde gaan cirkelen. De sondes moeten onder meer onderzoek gaan doen naar plasma (elektrisch geladen gasdeeltjes), schokken, turbulentie en de voortplanting van energie. ESA en de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA zullen gaan samenwerken als deze missie daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden.

- Marco Polo: Een ruimtesonde moet landen op een asteroïde die op een relatief kleine afstand langs de aarde scheert. Wetenschappers hopen aan de hand van de gegevens die zo'n sonde kan verzamelen meer te weten te komen over het ontstaan en de evolutie van deze rotsen in ons zonnestelsel. Ook een samenwerking tussen de ESA en JAXA.

- Dune en SPACE: Twee verschillende observatoria gaan onderzoek doen naar donkere materie en donkere energie in het universum.

- Plato: Telescopen die deel uitmaken van dit project moeten de eigenschappen van planeten buiten ons zonnestelsel in kaart gaan brengen. Er zullen zowel ruimte- als grondtelescopen gebruikt worden als het project plaats gaat vinden.

- Spicia: Een nieuw soort telescoop die in een baan om de aarde waarnemingen moet gaan doen in infrarood licht. Opnieuw een samenwerkingsverband tussen de Europeanen en de Japanners.

- XEUS: Een ruimtetelescoop die in röntgenlicht onderzoek gaat doen naar de groei van massieve zwarte gaten, de evolutie van sterrenstelsels en andere belangrijke vragen over het ontstaan van het heelal.

De eerste middelgrote missie zou ten laatste in 2016-2017 van start gaan. De eerste grote missie moet in de herfst van 2018 gelanceerd worden.

Bron: ESA

Geen opmerkingen: