Citaat van de dag

"Mensen die in het leven omhoog willen klimmen, moeten vooral goed kunnen kruipen."

- Cees Buddingh Nederlands letterkundige 1918-1985

dinsdag 18 september 2007

Ontwerpplan voortzetting Vegetation-project


Het technologisch ESA-centrum ESTEC en het Franse ruimte- agentschap CNES werken samen bij een ontwerpplan die de continuïteit moet verzekeren van de waarnemingen met de Vegetation-instrumenten, die in het VITO in Mol (België) worden verwerkt. Daarbij willen ze gebruikmaken van een satelliet- platform dat gebaseerd is op het platform van Belgische kunstmaan PROBA. De Vegetation-sensoren bevinden zich op de Franse aardobservatiesatellieten SPOT 4 en 5.

Hun waarnemingen van de aarde worden gebruikt voor onderzoek en operationele diensten, onder meer in de context van het gemeenschappelijke initiatief GMES van ESA en de Europese Commissie. GMES of Global Monitoring for Environment and Security moet Europa voorzien van een operationeel globaal informatiesysteem inzake de montoring van het leefmilieu en veiligheid.

De Vegetation-waarnemingen zullen met nog krachtigere sensoren worden verdergezet met de ESA-satelliet Sentinel 3, voortbouwend op de voorbije ervaringen en geleerde lessen. Om een mogelijke kloof tussen de SPOT- en de Sentinel-satellieten te overbruggen wordt er gedacht aan een overgangssatelliet. ESA heeft nu intern, in samenwerking met de industrie en samen met de Franse ruimtevaartorganisatie CNES een dergelijk project bestudeerd.

De studie omvatte sessies met ingenieurs in het Concurrent Design Facility (CDF) van ESA en het Centre d’Ingenierie Concourrante (CIC) van CNES. Er is ESA- en CNES-personeel bij betrokken, evenals gebruikers en de industrie. Deze activiteit moet het mogelijk maken snel technische en programmatorische dossiers te realiseren, belangrijk voor een missie die een hiaat moet opvullen. Hij moet ook de mogelijkheden tonen van nieuwe technologische werkmethoden en is een verdere stap op het vlak van standardisatie bij de toekomstige ontwikkeling van gezamenlijke technologie in de ruimtevaartsector.

Bron: ESA België

Geen opmerkingen: