Citaat van de dag

"Mensen die in het leven omhoog willen klimmen, moeten vooral goed kunnen kruipen."

- Cees Buddingh Nederlands letterkundige 1918-1985

zondag 23 september 2007

NASA wil maanbasis sneller voltooien


NASA is van plan om de toekomstige maanbasis, die voor 2020 op het programma staat, sneller te voltooien en uitgebreider te bouwen dan voorheen de bedoeling was. In plaats van het langzaam opbouwen van een basis, door middel van vele kleine lanceermodules, is NASA nu van plan om de basis veel sneller te voltooien. Het plan is om de basis in drie delen richting de maan te sturen. Alsof dat niet genoeg is, wil NASA de astronauten ook voorzien van een compleet wagenpark.

De reden voor het gewijzigde plan zit hem in het feit dat de astronauten niet naar de maan gaan om vakantie te vieren. In plaats daarvan verwacht NASA tastbare wetenschappelijke resultaten, die de basis zullen vormen voor grootschalige en internationale kolonisatie van de maan. Om dat te bereiken is het belangrijk dat de astronauten snel iets nuttigs kunnen doen en niet eerst een eeuwigheid moeten wachten voordat ze alle benodigdheden voor de constructie van de basis ontvangen hebben.

Als locatie voor de basis heeft NASA een krater nabij de zuidpool in gedachten. Deze Shackleton Crater bevindt zich nabij enkele kraters die unieke eigenschappen herbergen. Sommige van deze kraters bevinden zich eeuwig in de zon, terwijl anderen eeuwig in de schaduw zitten. Dit zijn dus de ideale locaties voor de bouw van krachtige zonnecentrales en de zoektocht naar waterijs. Men vermoedt namelijk dat sommige kraters in de eeuwige schaduw kleine hoeveelheden waterijs kunnen herbergen, wat gebruikt kan worden voor de productie van drinkwater én zuurstof.


De astronauten hoeven ook niet bang te zijn dat ze lange afstanden moeten lopen. NASA zorgt namelijk voor passend vervoer: een wagenpark van maanrovers. Hoewel deze rovers even groot zijn als de maankarretjes die gebruikt zijn bij het Apollo-project, zijn ze behoorlijk gepimpt. Een woordvoerder van NASA stelt dat de wagens nog het meest lijken op een kruising tussen een ruimtepak en een sportwagen. Het grote verschil met een Ferrari is de prijs: zelfs de duurste Ferrari kan niet tippen aan de kosten van één maanmobiel.

Bron: SPACE.com

Geen opmerkingen: