Citaat van de dag

"Mensen die in het leven omhoog willen klimmen, moeten vooral goed kunnen kruipen."

- Cees Buddingh Nederlands letterkundige 1918-1985

vrijdag 28 september 2007

Mysterieus signaal ontvangen +[update]

Radioastronomen uit de Verenigde Staten en Australië hebben een mysterieus radiosignaal opgevangen uit het universum. Het signaal, dat kort en zeer krachtig was, is waarschijnlijk afkomstig van een zwart gat dat verdampte. De 64-meter radiotelescoop van het Parkes Observatory in Australië ontving enkele dagen geleden een signaal dat enorm energierijk was, maar toch afkomstig was van een object dat zich minstens op drie miljard lichtjaar van ons zonnestelsel bevindt. Wetenschappers zitten met het handen in het haar, want de bron van het mysterieuze radiosignaal is nog steeds niet achterhaald.

Gedurende vijf milliseconden ontving de radiotelescoop van het Parkes Observatory iets uit de ruimte. Het signaal was kort, maar krachtig, waardoor het naar alle waarschijnlijkheid om een signaal gaat dat is ontstaan toen er een uitbarsting plaatsvond waarbij veel energie vrijkwam. Nog nooit eerder werd een soortgelijk radiosignaal ontvangen, omdat de telescopen op aarde die in staat zijn om radiosignalen op te vangen niet gevoelig genoeg zijn voor dit soort zwakke signalen. Wetenschappers denken dat dit soort energierijke uitbarstingen vaak voorkomen in het heelal.

Enkele wetenschappers koppelen het mysterieuze radiosignaal aan het verdampen van relatief kleine zwarte gaten die vlak na het plaatsvinden van de oerknal zijn ontstaan. Maar de kans is ook aanwezig dat het hier gaat om een botsing van twee neutronensterren, een spectaculair verschijnsel dat nog nooit is waargenomen door kosmologen. Wat is de bron van dit mysterieuze radiosignaal?

Update 21.55 uur:David Narkevic, student aan de Universiteit van West Virginia in Morgantown, de Verenigde Staten, zocht met de radiotelescoop naar periodieke signalen van pulsars - roterende neutronensterren - die geregistreerd zijn in 2001. Ineens verscheen er op het scherm een krachtig signaal volgens Narkevic. "Mijn eerste reactie was: wat is dit nou weer in vredesnaam?" Het signaal, dat afkomstig is uit een sterrenstelsel dat buiten de melkweg ligt, was erg opvallend. Indien dit soort uitbarstingen vaker voorkomen en geregistreerd worden zouden astronomen in staat zijn om rimpelingen in de ruimtetijd te ontdekken - die kunnen ontstaan als twee neutronensterren fuseren. Dit verschijnsel werd door Einstein in zijn revaliteitstheorie ook voorspeld.

Bron: NAU

Geen opmerkingen: