Citaat van de dag

"Mensen die in het leven omhoog willen klimmen, moeten vooral goed kunnen kruipen."

- Cees Buddingh Nederlands letterkundige 1918-1985

dinsdag 25 september 2007

Fujimori gaat nog voor de nodige ophef zorgen

De Chileense ex-president Fujimori is uitgeleverd aan zijn eigen land: een unicum. Hij zal er terechtstaan voor het schenden van mensenrechten.

In de Chileense hoofdstad Santiago stapte zaterdag een bejaarde man aan boord van een gammele Antonov. Als enige bagage droeg hij een aktetas. Toen hij negen uur later weer uitstapte in Peru was een historische mijlpaal bereikt. Voor het eerst is een ex-president uitgeleverd aan zijn eigen land om terecht te staan voor het schenden van mensenrechten.

De man aan boord was Alberto Fujimori, tussen 1990 en 2000 president van Peru. Hij wordt door justitie gezocht voor de moord op 25 mensen tijdens twee incidenten in 1991 en 1992. Bovendien is hij verdachte in drie corruptiezaken. Sinds november 2005 zat Fujimori onder huisarrest in Chili. Vrijdag besliste het hooggerechtshof dat het uitleveringsverzoek van Peru gehonoreerd moest worden. Nog geen 24 uur later zat Fujimori in het vliegtuig.

‘Fujimori zal nu eindelijk moeten antwoorden op de beschuldigingen en de bewijzen tegen hem in een land dat hij ooit als een maffiabaas regeerde’, zegt José Miguel Vivanco, directeur voor Latijns-Amerika van Human Rights Watch. Volgens hem is het uniek dat een staatshoofd niet aan een internationaal tribunaal wordt uitgeleverd, maar juist aan de nationale rechtspraak van zijn eigen land.

Fujimori houdt vol dat de beschuldigingen tegen hem ongegrond zijn. Men zou hem juist dankbaar moeten zijn, meent hij. ‘Ik regeerde Peru tien jaar lang, gedurende een van de zwaarste periodes’, zo zei hij na afloop van de rechtszaak in Santiago. ‘Ik heb toen de problemen waar het land mee kampte, zoals hyperinflatie en terrorisme, grotendeels opgelost.’

Met terrorisme doelt Fujimori op de strijd tegen guerrillabeweging Lichtend Pad. Daarbij stierven duizenden mensen en deden de rebellen en het leger qua gruweldaden niet voor elkaar onder. Bij twee van die bloedbaden denken advocaten Fujimori’s hand te kunnen aantonen.

Zijn aankomst in Peru mag dan een historisch feit zijn, in wezen beginnen de problemen nu pas. Het vertrouwen van Peruanen in hun rechtssysteem is niet groot. ‘De moeder aller rechtszaken is in aantocht’, schrijft rechtenstudent Alberto de Belaunde op zijn blog. Hij vreest corruptie en machtspolitiek.

Bovendien heeft de huidige regering van president Alan Garcia de steun van de politieke partij van Fujimori nodig om een meerderheid in het parlement te behalen. Of zoals de hoofdredacteur van de krant Peru 21schrijft: ‘De mogelijkheid bestaat dat juist wanneer Garcia zich fatsoenlijk gedraagt, hij zijn aangename bondgenootschap met Fujimori’s partij in gevaar brengt.’

Geen opmerkingen: